Jarní soustředění Veteran Enduro – Motokros klubu Náměšť nad Oslavou a jeho činnost v první polovině roku 2005

Jarní soustředění jezdců a příznivců VEM klubu Náměšť nad Oslavou se odehrávalo v malebném prostředí Valašska, jmenovitě v malé podjavornické obci Veřovice, nedaleko Hodslavic – rodiště národního buditele Františka Palackého.Soustředění se účastnili nejen jezdci našeho klubu, ale také někteří jejich rodinní příslušníci a také ti, kteří nám pomáhají zabezpečovat pořadatelsky naše akce. Od 12. do 15. května jsme obývali lyžařský areál ve Veřovicích, za laskavé pomoci a péče místních členů našeho klubu, především pak Pavla Blažka. Na Valašsku jsme našli vynikající podmínky pro naši činnost nejen na motocyklech, ale také pro pěší i cyklisty. Výlety v oblasti Javorníků a Beskyd byly skutečně nádherné, cyklisté si užili náročných terénů a pěší výlety na Radhošť a Javorník skýtaly mnoho krásných zážitků. Motocyklový sport jsme provozovali při trénincích na motokrosových tratích v Brankách na Moravě a v Zašové. Vzhledem k tomu, že se nám podařilo zajistit nové dresy pro naše jezdce, byla také část soustředění věnována jejich předání a noví členové také obdrželi členské průkazy. Nezávisle závislá porota složená z něžnější části náměšťské sekce (po celou dobu ze sebe nesvlékla svá jasně žlutá trika se znakem našeho města) pečlivě hodnotila vystupování všech účastníků soustředění a poprvé v historii našeho klubu vůbec a v centrální Evropě ojediněle, vyhodnotila nejlepšího účastníka, který byl posléze odměněn originálem ceny „Ohnutá páčka VEM klubu“. Prvním držitelem se stal Pavel Blažek z Veřovic a zvítězil losováním mezi třemi nominovanými – Aloisem Holým, Tomášem Pšenicou a již zmíněným vítězem.

Valašská sekce výrazně posílila členskou základnu našeho klubu, když do něj vstoupilo dalších 10 členů.V této chvíli má náš klub celkem 37 členů a mnoho sympatizujících spolupořadatelů.

Další akcí, kterou absolvovali naši jezdci, byla motocyklová soutěž Enduro pohár Lysé hory ve Frýdlantě nad Ostravicí, ve které startovalo 185 jezdců, z toho 9 reprezentantů našeho klubu: Ing. Čestmír Krupa, Petr Kohout, Zdeněk Sadílek, Pavel Blažek, Zdeněk Hasalík, Petr Skrutek, Michal Šmahlík, Robert Kopeček a Ondřej Zvolský. O tom, že jezdci museli bojovat s velmi těžkými nástrahami tratě a s deštivým počasím svědčí fakt, že pořadatelé jeden 45 km okruh zrušili, a tak se jely jen okruhy 3. Součástí soutěže byly i tři motokrosové vložky. Nejlepšího umístění docílil Robert Kopeček v kategorii HOBBY, kdy ze 45 jezdců obsadil 2. místo. Z našich dalších jezdců dorazili do cíle – Krupa, Kohout, Šmahlík, Zvolský, vesměs v polovině startovního pole svých kategorií.

Slavný motokrosový závod Zašovská skála, který proběhl v neděli 26. června, absolvovali Robert Kopeček a Ing. Čestmír Krupa. Oba závod úspěšně dokončili a umístili se opět v lepší polovině startovního pole 40ti jezdců svých kategorií HOBBY a VETERAN. Ten, kdo měl možnost vidět náročný terén Zašovské skály dobře ví, jaké úsilí musí motocyklový jezdec vynaložit, aby mu bylo dopřáno vidět cílový šachovnicový prapor. Trať je totiž z velké části vedena v bývalém pískovcovém lomu a především ostré výjezdy a sjezdy nemají na naších tratích obdoby. Slasti zašovské trati mělo v nedávné minulosti možnost okusit nemálo již bývalých jezdců Motokrosového klubu Náměšť nad Oslavou.

Pokračováním letošní činnosti VEM klubu bude opět zářijový Fichtel cup enduro a následovat bude motokros Jedovské stráně o pohár Vem klubu. Mezi oběma akcemi proběhne soustředění jezdců a příznivců, tentokrát u naší sekce.