Ohlédnutí nejen za Fichtel Cup Enduro 2004 a motokrosovým setkáním Jedovské stráně

Poslední zářijový víkend byl v Náměšti nad Oslavou a v okolí, stejně tak jako v Jedově a v Pucově, ve znamení motocyklového sportu, určeného nejširší veřejnosti. V sobotu 25. září se uskutečnil již 4. ročník Fichtel Cup Enduro o pohár Veteran Enduro – Motokros klubu Náměšť nad Oslavou, a v neděli 26. září pak následoval volný závod v motokrosu – Jedovské stráně o putovní pohár našeho klubu. Obě akce pořádal Veteran enduro-motokros klub v AČR ve spolupráci s Domem dětí a mládeže – Červánek Náměšť nad Oslavou.Sobotní Fichtel Cup Enduro se konal na okruhu v délce 26 km, který jezdci absolvovali celkem třikrát, s vyjímkou kategorie do 50 ccm, které byl určen okruh jeden. Start a cíl byl v prostoru Služeb města Náměště nad Oslavou s.r.o., trať byla vedena převážně po polních a lesních cestách s přejezdy po veřejných komunikacích. Na trati čekaly jezdce, vždy v každém okruhu, 3 časové kontroly, 2 průjezdní kontroly a 2 terénní rychlostní zkoušky, kde motocyklisté usilovali o dosažení co nejlepšího času. Očekávali jsme účast asi 40 jezdců, ale ke startu jich přijelo 80, a tak účast předčila naše očekávání. Závodníci byli v minutových intervalech, vždy po dvou, vypouštěni na trať. Snad jen pro úplnost je potřeba připomenout, že enduro znamená soutěž na motocyklu, kdy jezdec usiluje o co nejlepší pravidelnost jízdy tak, aby přijel ve svůj přesně stanovený čas do časové kontroly – penalizací se trestá i předčasný příjezd. Závodit může na uzavřeném okruhu, který má znaky motokrosové tratě a jeho dosažený čas poté určuje jeho pořadí. Letošní rychlostní zkoušky byly v Jedově a nově i v Pucově. Hodnotí se také, zda nastartuje svůj motocykl a ujede silou motoru 20 metrů, zda se dostaví v určený čas ke startu, či zda dodržuje dopravní předpisy. Trať je vyznačena šipkami, podobně jako je tomu u Mezinárodní šestidenní soutěže. Zde jsou výsledky:

I.kategorie – do 50 ccm
1. Milan Horák – Simson 50 2T – Zubří

II.kategorie – 2T do 125 ccm a 4T do 250 ccm
1. Zdeněk Vítek – Honda 250 4T – Jihlava
2. Jindřich Deutsch – Yamaha 250 4T – Praha
3. Pavel Ovčarčin – Husqarna 250 4T – Praha

III. kategorie – 2T do 250 ccm a 4T do 450 ccm
1. Petr Šupler – Honda 400 4T – Zubří
2. Miloslav Mech – KTM 200 2T – Puklice
3. Jiří Lupoměský – Yamaha 400 4T – Chrudim

OPEN kategorie – 2T nad 250 ccm a 4T nad 450 ccm
1. Aleš Psota – KTM 520 4T – Praha
2. Richard Žák – KTM 520 4T – Brno
3. David Hanáček – KTM 525 4T – Prostějov

Absolutním vítězem se stal Zdeněk Vítek z Jihlavy a odvezl si domů letošní pohár VEM klubu. Na startu stála také jedna žena – Viera Kaštanová z Velkého Meziříčí, jejíž účast byla oceněna zvláštní cenou.

Účastníci odjížděli z našeho města spokojeni a dokonce při závěrečném hodnocení odměnili všechny pořadatele potleskem, který patřil nejen jim, ale všem těm, kteří se na přípravě letošního závodu podíleli. Především je potřeba poděkovat za skvělou spolupráci : Lesy České republiky Ing. Zbyněk Rauš, Společnost pro hospodaření s lesy s.r.o. – Ing. Pavel Horký, Zemědělské družstvo AZO Jinošov – Václav Vítek a Ing. Petr Jelínek, Zemědělské družstvo Naloučany – Ing. Petr Širůček, obec Naloučany v čele se starostou Františkem Netrdou, obec Jinošov v čele se starostou Ing. Pavlem Křečkem, obec Pucov v čele se starostou Josefem Svobodou, obec Ocmanice v čele se starostou Ing. Miloslavem Burianem. Významně nám pomohla a prostor poskytla rada města Náměště nad Oslavou, Služby města s.r.o. – Ing. Vítězslav Kafka a pracovníci MěÚ především Ing Taťjana Hermanová, Ing. Tomáš Sedláček a Ladislav Široký. Za finanční pomoc děkujeme Kraji Vysočina, který naši akci podpořil jedním ze svých grantů.

V neděli 26.září 2004 opět zaburácely motory sportovních motocyklů na trati v Jedově, kde proběhl volný závod v motokrosu o putovní pohár Veterán enduro-motokros klubu v AČR Náměšť nad Oslavou – Jedovské stráně. Na startu stálo 51 jezdců v pěti kategoriích a co nás těšilo nejvíce – 7 z nich reprezentovalo náš mateřský klub. A jak to bývá při motokrosu pravidlem, dopoledne probíhaly tréninkové jízdy a odpoledne od 13.00 hodin se jelo naplno. Trať v letošním roce doznala významných změn, protože jak jsme již v předešlých NL informovali, nepodařilo se domluvit v Jedově s jedním majitelem pozemku jeho zapůjčení. Trať jsme tedy museli zkrátit, natáhnout částečně jinudy a i přes tuto podstatnou změnu mohli zdarma přihlížející návštěvníci shlédnout zajímavé závody. Ve třídě jezdců s licencí na trati kraloval, a všechny diváky svou špičkovou jízdou nadchl, náměšťák Petr Stloukal – syn Aloise Stloukala, bývalého závodního jezdce na silničních okruzích. Jeho jízda byla ve znamení dlouhých skoků, perfektně projížděných zatáček s ukázkou školy brzdových a akceleračních smyků. Jistota, s jakou ovládá svůj motocykl dává tušit, že o něm ještě uslyšíme a uvidíme jej v daleko vyšších soutěžích. Úžasný byl pohled na nejmenší závodníky v třídě 65 a 80 ccm. Motokrosové naděje si v ničem nezadaly se svými většími vzory a dokonce jsme mohli přivítat i dvě dívenky – Adélu Zvolskou ze Zubřího a Barboru Laňkovou z Velkého Meziříčí (vnučku manželů Rybaříkových z Náměště). Barču zradil její osmdesáti-kubíkový motocykl a tak osedlala dvoutaktní dvoustovku, kterou jí zapůjčil reprezentant Ivo Kaštan, kterého známe z rallye Paříž – Dakar. Dvoustovka jí očividně svědčila a zdálo se jakoby s ní absolvovala celou sezónu a ne jen tento závod. Vetráni se rozdělili na mladší – do 45 let a starší, to znamená nad 45 let. Účast veteránů byla ozdobena zástupci z Valašska, z nichž mnozí sedlali závodní motocykl po více jak 25 letech. Nestor náměšťského motokrosového sportu Alois Holý nechyběl ani letos a jeho ČZ 125 jej v pohodě dovezla až k cílové šachovnici.

Jezdci bez licence
1. Vladimír Ampapa – Nová Říše
2. Robert Kopeček – Zubří
3. Petr Dokulil – Náměšť nad Oslavou (VEM klub)

Třída 65 a 80 ccm
1. Ota Bojanovský – Velké Meziříčí
2. Milan Hakl – Veverská Bítýška
3. Aleš Kučera – Veverská Bítýška

Jezdci s licencí
1. Petr Stloukal – Náměšť nad Oslavou
2. Svatopluk Man – Smrk
3. Patrik Rujbr – Domašov

Veteráni do 45 let
1. Dobroslav Ondráček – Náměšť nad Oslavou

Veteráni nad 45 let
1. Čestmír Krůpa – Zubří (VEM klub)
2. Vlastimil Zdařil – Zubří
3. Josef Sobotka – Třebíč

Celkovým vítězem se stal a putovní pohár VEM klubu získal Petr Stloukal.

Tolik zprávy o motoristickém zářijovém víkendu a nyní malé ohlédnutí za letošní sezónou. Roman Holý reprezentoval náš klub po celou sezónu v motokrosovém Přeboru Moravy – METEOR CUP ve třídě HOBBY a obsadil celkově vynikající 3. místo. Aleš Chadim letos startoval jen v několika závodech spíše v rámci udržení kondice. Další jezdci rozšířili naše řady v enduru a těmi jsou Zdeněk Sadílek, Čestmír Krůpa, Zdeněk Hasalík, Tomaš Maliňák a Jan Poruba. Nutno říci, že všichni patří do kategorie veteránů a jsou ze severní Moravy. Reprezentovali nás na závodech ve Frýdlantě nad Ostravicí a v Brankách na Moravě, stejně jako v Zašové. Veteránské snažení doplňoval Alois Holý a Vladimír Měrka. Hlásí se další zájemci o naši činnost, rozrostl se také pořadatelský sbor a my máme radost, že naše práce padá na úrodnou půdu.

Letošní činnost našeho klubu tedy vstoupila do svého finále a již začaly přípravy na příští sezónu. Chceme uspořádat další závody v obou našich disciplínách a k tomu je potřeba nejen mnoho pořadatelské práce, ale také obrovská dávka pochopení majitelů pozemků, správních orgánů i náklonnosti veřejnosti. Naše činnost směřuje především do řad neregistrovaných sportovců, aby i ti, kteří nemají finanční prostředky na účast v celém seriálů mistrovství ne kterékoliv úrovni, si mohli okusit pocit soutěžení. V současné době je mnoho majitelů motocyklů, kteří „závodí“ na silnicích a třeba i tam kde to není z jakýchkoliv důvodů možné. Dokud nebudou mít možnosti realizovat svého koníčka v řádně pořádané a zabezpečené soutěži, bude přibývat neštěstí, kterých jsme denně svědky na stránkách našich novin. Jedná se především o mladé lidi a těm chceme i nadále věnovat naši pozornost, využívat zkušeností a pořádat pro ně závody. Náš klub se rozrostl o další členy a jezdce a také chceme navázat spolupráci s vynikající partou Sokolistů. Prví signály jsou již tady a tak máme o čem přes zimu přemýšlet a jednat. Zájem o činnost našeho klubu projevili i motorističtí fanoušci z jiných krajů naší republiky.

Vůbec bychom si nedovedli představit naši činnost bez spolupráce a pomoci náměšťské radnice i radnic okolních obcí. Významně nám pomohli občané Jedova s jejich samosprávou, Služby města s.r.o a jejich pracovníci, Městské kulturní středisko, Dům dětí a mládeže Červánek. Za pochopení děkujeme panu Zedníkovi a jeho kolegům z Českého rybářského svazu, stejně jako panu Širokému a našim myslivcům. S úpravou tratě nám pomohl pan Outulný a jeho stavební firma. Všem děkujeme za celoroční spolupráci a věříme, že i v dalších letech zde nalezneme pochopení a pomoc.